Είναι Χριστούγεννα… τα σχολεία κλείνουν.. και είναι μία καλή ευκαιρία οι μικροί ήρωες του σπιτιού να αγαπήσουν μερικά τρόφιμα τα οποία μέχρι τώρα είτε τα απορρίπτουν τελείως είτε καταλήγετε να παίζετε κυνηγητό στο σπίτι ώστε να φάνε δύο με τρεις μπουκιές στην καλύτερη περίπτωση. Τα τρόφιμα αυτά δεν είναι άλλα από τα φρούτα και τα λαχανικά!
Και τώρα θα αναρωτιέστε… μα πώς γίνεται σε περίοδο εορτών, με τόσο γλυκά και λιχουδιές, τα παιδιά να αγαπήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά;;
Ένας αποτελεσματικός τρόπος να εξοικειωθούν τα παιδιά με τα τρόφιμα αυτά είναι να εκτεθούν στο τρόφιμο αυτό αρκετές φορές (να το βλέπουν δηλαδή) και να εμπλακούν στην προετοιμασία του γεύματος. Μάλιστα ,η προετοιμασία του γεύματος ξεκινάει από τις αγορές στο σουπερμάρκετ, συνεχίζεται στην κουζίνα με το μαγείρεμα το λαχανικών και το κόψιμο των φρούτων, και ολοκληρώνεται με το σερβίρισμα.
Τώρα λοιπόν που είναι γιορτές.. και γονείς και παιδιά μπορούν να περάσουν περισσότερο χρόνο μαζί, είναι μια καλή ευκαιρία να εντάξετε τα παιδιά σας στην ιεροτελεστία του φαγητού.
- Στο σουπερμάρκετ: πηγαίνετε μαζί με τα παιδιά σας και αφήστε τα να διαλέξουν λαχανικά σύμφωνα με το αγαπημένο τους χρώμα για παράδειγμα, ή με όποιο άλλο κριτήριο επιθυμούν.
- Στην κουζίνα: Τα παιδιά αγαπούν να μιμούνται τους μεγάλους, οπότε φορέστε τους μία ποδιά σαν τη δική σας και ξεκινήστε τη δράση! Αφήστε τα να πάρουν πρωτοβουλίες επιλέγοντας το γεύμα που θα μαγειρέψετε μαζί ή δίνοντας σας υλικά που θα χρησιμοποιήσετε. Εάν θέλετε να είστε σίγουροι ότι η επιλογή του γεύματος θα είναι θρεπτική, μπορείτε να τους δώσετε μερικές επιλογές και να τα αφήσετε να διαλέξουν μεταξύ αυτών.
- Από την κουζίνα στο τραπέζι: αφήστε τα παιδιά σας να σερβιριστούν μόνα τους.. και σας διαβεβαιώνω ότι οι πιθανότητες να καταναλώσουν όλα τα λαχανικά τους (που άλωστε μαγείρεψαν με τα χεράκια τους) είναι περισσότερες!
Δεν λέω.. γιορτές είναι θα φάνε και τα γλυκά τους, αλλά είναι η τέλεια ευκαιρία να συνδυαστούν οι υγιεινές επιλογές με τη διασκέδαση.. χτίζοντας παράλληλα δραστηριότητες που συσφίγγουν τους οικογενειακούς δεσμούς.
Ευχαριστούμε την Φωτεινή Αθανασοπούλου, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, για την συμβολή της στη συγγραφή του άρθρου.