Η γήρανση συνοδεύεται από περιορισμό των φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού. Κάποιες από τις φυσιολογικές μεταβολές που εμφανίζονται με το πέρας της ηλικίας είναι η απώλεια της μυϊκής μάζας σώματος, η απώλεια οστικής μάζας, η ελαττωμένη κινητικότητα του γαστρεντερικού συστήματος, η μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, η επιδείνωση της λειτουργίας των νεφρών και η ελάττωση της ικανότητας του καρδιαγγειακού συστήματος. Πολλά από τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω αυτών των μεταβολών σχετίζονται και με την διατροφή καθώς μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητα πρόσληψης ή απορρόφησης θρεπτικών συστατικών, να σχετίζονται με αυξημένες απαιτήσεις σε κάποια θρεπτικά συστατικά ή με ανάγκη περιορισμού κάποιων άλλων.
Πολλά φάρμακα εμποδίζουν την μετατροπή βιταμινών από την ανενεργή στην ενεργή τους μορφή, ενώ άλλα δημιουργούν σύμπλοκα με τα θρεπτικά συστατικά εμποδίζοντας έτσι την απορρόφησή τους. Στην περίπτωση που ένα φάρμακο επηρεάζει την απορρόφηση ενός θρεπτικού συστατικού και λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε και τα αποθέματα του συστατικού αυτού στον οργανισμό μπορεί να μειωθούν δραματικά.
Τέλος, συχνά τα ηλικιωμένα άτομα εμφανίζουν παθήσεις που επηρεάζουν την δυνατότητα πρόσληψης τροφής και έχουν ως αποτέλεσμα την μη επιθυμητή μείωση του βάρους και την καχεξία. Τα περισσότερα άτομα της τρίτης ηλικίας για παράδειγμα έχουν προβλήματα μάσησης και επομένως αποφεύγουν κάποιες τροφές όπως το κρέας και τα φρούτα. Συχνές επίσης είναι και οι ψυχιατρικές διαταραχές όπως η άνοια και η κατάθλιψη που μπορεί να οδηγήσουν σε ανορεξία ή και άρνηση κατανάλωσης τροφής. Επίσης, πολλά ηλικιωμένα άτομα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα τρόφιμα που τους είναι απαραίτητα.