Αθήνα - 2130440334 , Μέγαρα - 2296080269 | th.kardatou@gmail.com

Θάλεια Καρδάτου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο

Σπουδές

Σπούδασα στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησα τον Ιούλιο του 2010. Τον Αύγουστο του 2011 ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές πάνω στην Κλινική Διατροφή στο Λονδίνο (King’s College London). Το ερευνητικό μου ενδιαφέρον εστιάστηκε στην επίδραση της κατανάλωσης καφέ πάνω στο αίσθημα της όρεξης και στη διαιτητική πρόσληψη υγιών ατόμων σε προπτυχιακό επίπεδο και στην επίδραση της διατροφής στα καρδιαγγειακά νοσήματα σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Κλινική εμπειρία

Στα πλαίσια των προπτυχιακών μου σπουδών, εκπαιδεύτηκα στα Γενικά Νοσοκομεία Αθηνών «Ευαγγελισμός», «Σισμανόγλειο», καθώς και στο «Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών».

Μετά το πέρας των ακαδημαϊκών μου σπουδών συμμετείχα εθελοντικά σε ερευνητικό πρόγραμμα που διεξήγαγε η Ε’ Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ευαγγελισμός» που μελετούσε την επίδραση της κατάστασης θρέψης βαρέως πασχόντων ασθενών στην πορεία και την εξέλιξη της νόσου.

Από το Σεπτέμβριο του 2015 και για ένα έτος εργάστηκα στο Διαιτολογικό Τμήμα της Ιδιωτικής Κλινικής “Mediterraneo Hospital” στη Γλυφάδα. Η ενασχόλησή μου εκεί με τα περιστατικά του παθολογικού, γαστρεντερολογικού, χειρουργικού, καρδιολογικού, καρδιοχειρουργικού τμήματος, της Μονάδας Εντατικής θεραπείας και του τμήματος Βαριατρικής χειρουργικής της παχυσαρκίας για Έλληνες και Διεθνείς ασθενείς μου προσέφερε πληθώρα ερεθισμάτων και εμπειρίας με κλινικά περιστατικά.

Απασχόληση

Από το 2011 παρακολουθώ περιστατικά ως ελεύθερη επαγγελματίας. Από τον Ιούνιο του 2013 διατηρώ αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στα Μέγαρα Αττικής και από το Δεκέμβριο του 2016 επέκτεινα την επαγγελματική μου δραστηριότητα με δεύτερο διαιτολογικό γραφείο στον Άλιμο (Νότια Προάστια Αθηνών).

Από τον Απρίλιο του 2016 είμαι υπεύθυνη του Διαιτολογικού τμήματος στο Ιατρείο Μεταβολικών Νοσημάτων του Ταμείου Υγείας των εργαζομένων της Τράπεζας της Ελλάδος στο Χολαργό.

Ως συνεργάτης ιδιωτικής καρδιολογικής κλινικής, εταιρίας παροχής κατ’ οίκων υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς και Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, έχω ασχοληθεί με πλήθος περιστατικών παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη, καθώς και με περιστατικά διαταραχών λήψης τροφής, ψυχογενούς ανορεξίας και βουλιμίας από το 2011 μέχρι σήμερα.

Κατάρτιση

Το ενδιαφέρον μου- εκτός από την ενασχόληση με κλινικά περιστατικά- εστιάζεται στη ρύθμιση του σωματικού βάρους των ατόμων μέσω τεχνικών τροποποίησης συμπεριφοράς. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια Συμβουλευτικής τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών μου όσο και μετά από αυτές. Τον Απρίλιο του 2018 ολοκλήρωσα μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπαίδευση στο Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών (ΚΕ.Ψ.ΕΦ.), η οποία με δίδαξε πολύτιμες δεξιότητες συμβουλευτικής και επικοινωνίας.

Παράλληλα, οι ραγδαίες εξελίξεις της μοριακής βιολογίας που αφορούν την αλληλεπίδραση γενετικών παραγόντων με τη διατροφή με ώθησαν να ασχοληθώ τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο με τη Διατροφογενετική/ Διατροφογενωμική ώστε να παρέχεται η πλέον εξατομικευμένη προσέγγιση σε όλους.

Παρακολουθώ πλήθος συνεδρίων και ημερίδων γύρω από τη διατροφή από το 2006 και αρθρογραφώ τακτικά στο medNutrition.gr, το 1ο πόρταλ διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ενδιαφέροντα

Λατρεύω τη μαγειρική και με εξιτάρει να δημιουργώ γευστικά και ταυτόχρονα υγιεινά και θρεπτικά πιάτα, γι αυτό έχω δημιουργήσει και μεγάλη βάση συνταγών που απευθύνονται σε διάφορα ηλικιακά και πληθυσμιακά γκρουπ (βρέφη, παιδιά, εγκύους, διαβητικούς, νεφροπαθείς, ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή). Αν είχα περισσότερο ελεύθερο χρόνο, θα ήμουν σίγουρα food blogger!

Επίσης, λατρεύω τη γυμναστική με ιδιαίτερη προτίμηση στο τρέξιμο και στη γιόγκα. Μπορεί να φαντάζουν διαφορετικά αλλά και θα τα δυο προσφέρουν εκτός από σωματική και ψυχική ανάταση!

Νανά Καλαφάτη

Νάνα Καλαφάτη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, PhDc

Αποφοίτησα από το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών το 2010 και επέστρεψα σε αυτό το 2013, όπου και ξεκίνησα τη Διδακτορική μου διατριβή. Στο ενδιάμεσο εκπόνησα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο University College of London (UCL) στο Ηνωμένο Βασίλειο στον τομέα της Κλινικής Διατροφής και της Δημόσιας Υγείας. Το ερευνητικό μου ενδιαφέρον είναι η γενετική προδιάθεση των μεταβολικών νοσημάτων καθώς και οι αλληλεπιδράσεις των γονιδίων με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι η διατροφή και η άσκηση. Έχω αναλάβει και συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα που σχετίζονται με την κλινική διατροφή, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

Παράλληλα με τις διδακτορικές μου σπουδές εργάζομαι ως Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, αναλαμβάνοντας κυρίως κλινικά περιστατικά (παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, λιπώδες ήπαρ, μεταβολικό σύνδρομο κ.α.). Βασικός μου στόχος είναι η μακροχρόνια επίτευξη μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιούς βάρους, εξατομικευμένα και μέσω της τροποποίησης της διατροφικής συμπεριφοράς του ατόμου. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με τη συμβουλευτική και την τροποποίηση διατροφικής συμπεριφοράς, τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών μου όσο και μετέπειτα. Ακόμα, εργάζομαι ως καθηγήτρια στο τμήμα Διαιτολογίας του Aegean Omiros College. Η επαφή με τους φοιτητές και η αλληλεπίδραση αυτή είναι κάτι που με ευχαριστεί πολύ και μου δίνει κίνητρο να κάνω τη δουλειά μου όλο και πιο αποτελεσματικά.

Ενδιαφέροντα

Λατρεύω να κάνω pilates και βόλτες με τα roller blades μου, ιδίως από όταν αντιλήφθηκα το πόσο άμεσα βελτιώνουν το σώμα! Περνάω πολύ χρόνο με το σκύλο μου, τον Ody, ένα μαύρο Cane Corso που όταν σηκώνεται στα δυο του πόδια είναι πιο ψηλός από εμένα!