Αθήνα - 2130440334 , Μέγαρα - 2296080269 | th.kardatou@gmail.com

Θάλεια Καρδάτου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο

Σπουδές

Σπούδασα στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησα τον Ιούλιο του 2010. Τον Αύγουστο του 2011 ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές πάνω στην Κλινική Διατροφή στο Λονδίνο (King’s College London). Το ερευνητικό μου ενδιαφέρον εστιάστηκε στην επίδραση της κατανάλωσης καφέ πάνω στο αίσθημα της όρεξης και στη διαιτητική πρόσληψη υγιών ατόμων σε προπτυχιακό επίπεδο και στην επίδραση της διατροφής στα καρδιαγγειακά νοσήματα σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Κλινική εμπειρία

Στα πλαίσια των προπτυχιακών μου σπουδών, εκπαιδεύτηκα στα Γενικά Νοσοκομεία Αθηνών «Ευαγγελισμός», «Σισμανόγλειο», καθώς και στο «Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών».

Μετά το πέρας των ακαδημαϊκών μου σπουδών συμμετείχα εθελοντικά σε ερευνητικό πρόγραμμα που διεξήγαγε η Ε’ Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ευαγγελισμός» που μελετούσε την επίδραση της κατάστασης θρέψης βαρέως πασχόντων ασθενών στην πορεία και την εξέλιξη της νόσου.

Από το Σεπτέμβριο του 2015 και για ένα έτος εργάστηκα στο Διαιτολογικό Τμήμα της Ιδιωτικής Κλινικής “Mediterraneo Hospital” στη Γλυφάδα. Η ενασχόλησή μου εκεί με τα περιστατικά του παθολογικού, γαστρεντερολογικού, χειρουργικού, καρδιολογικού, καρδιοχειρουργικού τμήματος, της Μονάδας Εντατικής θεραπείας και του τμήματος Βαριατρικής χειρουργικής της παχυσαρκίας για Έλληνες και Διεθνείς ασθενείς μου προσέφερε πληθώρα ερεθισμάτων και εμπειρίας με κλινικά περιστατικά.

Απασχόληση

Από το 2011 παρακολουθώ περιστατικά ως ελεύθερη επαγγελματίας. Από τον Ιούνιο του 2013 διατηρώ αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στα Μέγαρα Αττικής και από το Δεκέμβριο του 2016 επέκτεινα την επαγγελματική μου δραστηριότητα με δεύτερο διαιτολογικό γραφείο στον Άλιμο (Νότια Προάστια Αθηνών).

Από τον Απρίλιο του 2016 είμαι υπεύθυνη του Διαιτολογικού τμήματος στο Ιατρείο Μεταβολικών Νοσημάτων του Ταμείου Υγείας των εργαζομένων της Τράπεζας της Ελλάδος στο Χολαργό.

Ως συνεργάτης ιδιωτικής καρδιολογικής κλινικής, εταιρίας παροχής κατ’ οίκων υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς και Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, έχω ασχοληθεί με πλήθος περιστατικών παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη, καθώς και με περιστατικά διαταραχών λήψης τροφής, ψυχογενούς ανορεξίας και βουλιμίας από το 2011 μέχρι σήμερα.

Κατάρτιση

Το ενδιαφέρον μου- εκτός από την ενασχόληση με κλινικά περιστατικά- εστιάζεται στη ρύθμιση του σωματικού βάρους των ατόμων μέσω τεχνικών τροποποίησης συμπεριφοράς. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια Συμβουλευτικής τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών μου όσο και μετά από αυτές. Τον Απρίλιο του 2018 ολοκλήρωσα μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπαίδευση στο Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών (ΚΕ.Ψ.ΕΦ.), η οποία με δίδαξε πολύτιμες δεξιότητες συμβουλευτικής και επικοινωνίας.

Παράλληλα, οι ραγδαίες εξελίξεις της μοριακής βιολογίας που αφορούν την αλληλεπίδραση γενετικών παραγόντων με τη διατροφή με ώθησαν να ασχοληθώ τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο με τη Διατροφογενετική/ Διατροφογενωμική ώστε να παρέχεται η πλέον εξατομικευμένη προσέγγιση σε όλους.

Παρακολουθώ πλήθος συνεδρίων και ημερίδων γύρω από τη διατροφή από το 2006 και αρθρογραφώ τακτικά στο medNutrition.gr, το 1ο πόρταλ διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ενδιαφέροντα

Λατρεύω τη μαγειρική και με εξιτάρει να δημιουργώ γευστικά και ταυτόχρονα υγιεινά και θρεπτικά πιάτα, γι αυτό έχω δημιουργήσει και μεγάλη βάση συνταγών που απευθύνονται σε διάφορα ηλικιακά και πληθυσμιακά γκρουπ (βρέφη, παιδιά, εγκύους, διαβητικούς, νεφροπαθείς, ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή). Αν είχα περισσότερο ελεύθερο χρόνο, θα ήμουν σίγουρα food blogger!

Επίσης, λατρεύω τη γυμναστική με ιδιαίτερη προτίμηση στο τρέξιμο και στη γιόγκα. Μπορεί να φαντάζουν διαφορετικά αλλά και θα τα δυο προσφέρουν εκτός από σωματική και ψυχική ανάταση!

Ιακωβίνα Σέργη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Oλοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Τμήμα Επιστήμης  Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου το 2017 και αυτή την περίοδο βρίσκομαι στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα  Σπουδών “Σακχαρώδης Διαβήτης και Παχυσάρκια”στην Ιατρική Σχολή Αθηνών .  Πρόσφατα εντάχθηκα στο Μητρώο Εκπαιδευτών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε θέματα Διατροφής και Φυσικής Αγωγής, έπειτα από εξειδίκευση που έλαβα στην Εκπαίδευση Ενηλίκων καθώς θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό για έναν Διαιτολόγο να μπορεί να εκπαιδεύσει αποδοτικά τον ασθενή προς την κατεύθυνση της αλλαγής που θέλει να πραγματοποιήσει. Επιπλέον, έχω κάνει μετεκπαίδευση στον τομέα των Δυσλιπιδαιμιών (Υπερχοληστερολαιμία, Υπερτριγλυκεριδαιμία, κ.λ.π.) και των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και παρακολουθώ συνεχώς συνέδρια και σεμινάρια μεταβολικών και καρδιαγγειακών νοσημάτων, παιδοδιατροφολογίας και παιδιατρικής με σκοπό να ενημερώνομαι απ’ όλες τις σκοπιές για τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στην Κλινική  Διατροφή παιδιών και ενηλίκων.

Το ερευνητικό μου ενδιαφέρον σε προπτυχιακό επίπεδο εστιάστηκε στην Διατροφική Πληροφόρηση του Κοινού μέσω διαδικτύου, στις Ηλεκτρονικές  Πλατφόρμες Διατροφής και την Διατροφική Παραπληροφόρηση των Καταναλωτών. Επίσης έχω εργαστεί εθελοντικά στον Σχεδιασμό  Προγράμματος Σίτισης Προσφύγων σε Προσφυγικούς Καταυλισμούς, στη δημιουργία Ηλεκτρονικής Εφαρμογής διατροφικού περιεχομένου και τη διαχείριση Προγραμμάτων Διανομής Γευμάτων σε σχολεία της Αττικής και της Περιφέρειας.

Πρόσφατα ολοκλήρωσα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Prolepsis και το Υπουργείο Υγείας έναν κύκλο ομιλιών σχετικά με τη Διατροφή σε Δημοτικά Σχολεία της Αττικής και από τα προηγούμενα χρόνια έως σήμερα έχω ασχοληθεί με τη διατροφική διαχείριση κλινικών και όχι μόνο περιστατικών, έχω εργαστεί στα πλαίσια της Πρακτικής μου ως Διαιτολόγος στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, σε Διαιτολογικό γραφείο και στην εταιρεία Γιώτης Α.Ε (στα τμήματα Ποιοτικού Ελέγχου & Έρευνας και Ανάπτυξης). Από την εμπειρία μου στα παραπάνω,  το πιο ενδιαφέρον κομμάτι στην καθημερινότητα ενός διαιτολόγου είναι η αλληλεπίδραση με τους ασθενείς και η έκφραση ικανοποίησης που νιώθουν όταν πετυχαίνουν τον στόχο τους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής έχοντας γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους .

Σε πιο προσωπικό επίπεδο τώρα, έχω μια μεγάλη οικογένεια, μια αδερφή (αντικειμενικά το πιο σημαντικό δώρο από τους γονείς μου) και μια ακόμα μεγαλύτερη επίκτητη οικογένεια, τους φίλους μου  που δίνουν υπόσταση σε κάθε όμορφη στιγμή που θυμάμαι και στους οποίους ο ελεύθερός χρόνος μου ανήκει δικαιωματικά ..για βόλτες, ταξίδια και όλα αυτά που αγαπώ να ζω μαζί τους!