Αθήνα - 2130440334 , Μέγαρα - 2296080269 | th.kardatou@gmail.com

Σακχαρώδης διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Η γλυκόζη στο αίμα ρυθμίζεται από την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία παράγεται από το πάγκρεας. Η ινσουλίνη επιτρέπει την εισαγωγή της γλυκόζης μέσα στα κύτταρα, τα οποία τη χρησιμοποιούν ως ενέργεια.
Υπάρχουν, κυρίως, 2 τύποι σακχαρώδους διαβήτη:

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1: Σε αυτόν τον τύπο ο οργανισμός δεν παράγει καθόλου ή παράγει ελλιπή ποσότητα ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να χρειάζεται η εξωγενής χορήγηση ινσουλίνης σε ενέσιμη μορφή.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: Αυτός ο τύπος χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια είτε στην ποσότητα είτε στη δράση της ινσουλίνης. Ο τύπος αυτός μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με συνδυασμό ισορροπημένης διατροφής και άσκησης, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται φαρμακευτική αγωγή με δισκία και ινσουλίνη σε ενέσιμη μορφή.

Η διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη αφορά στην επίτευξη και διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση εμφάνισης σχετιζόμενων επιπλοκών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα κατέχουν κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχούς αντιμετώπισης, παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή. Ο κάθε τύπος διαβήτη έχει διαφορετικά στάδια στην αντιμετώπιση του.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
Σε αυτόν τον τύπο διαβήτη, στοχεύουμε στη ρύθμιση της ποσότητας υδατανθράκων στα γεύματά σας, ανάλογα με τις προτεινόμενες δόσεις ινσουλίνης έτσι ώστε να διαχειρίζεστε τυχόν επιπλοκές που εγκυμονεί η νόσος. Με αυτό τον τρόπο, θα ρυθμίσετε το διαβήτη σας αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα θα μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών μακροπρόθεσμα.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
Σε αυτόν τον τύπο διαβήτη, πραγματοποιούμε εκπαίδευση του ασθενούς για το ποια τρόφιμα περιέχουν υδατάνθρακες έτσι ώστε να είναι σε θέση να υπολογίζει τις μερίδες που χρειάζεται ημερησίως.
Και στους δυο τύπους με την κατάρτιση εξατομικευμένου διαιτολογίου στοχεύουμε πρωταρχικά στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και περαιτέρω στη πρόληψη εμφάνισης των σχετιζόμενων επιπλοκών με το σακχαρώδη διαβήτη.