Αθήνα - 2130440334 , Μέγαρα - 2296080269 | th.kardatou@gmail.com

Αυξημένη χοληστερόλη: Υπάρχουν απαγορευμένα τρόφιμα;

Αυξημένη χοληστερόλη: Υπάρχουν απαγορευμένα τρόφιμα;

Πολύς κόσμος όταν εντοπίζει αυξημένη τιμή χοληστερόλης στις εξετάσεις αίματος αναρωτιέται εάν πρέπει να αποφύγει όλα τα τρόφιμα που περιέχουν χοληστερόλη. Η αλήθεια είναι πως αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζεται απλά να εστιάσουν στη μείωση των τροφίμων που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, χωρίς να χρειάζεται να εστιάσουν στην διατροφική χοληστερόλη αυτή καθαυτή. Αυτό συμβαίνει επειδή η συνήθης ημερήσια πρόσληψη της δεν ξεπερνά τα 300 mg – μια μικρή ποσότητα σε σύγκριση με την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών που τρώμε.

Πολύ σημαντικό λοιπόν, είναι να περιορίσετε τα τρόφιμα που περιέχουν κορεσμένα λίπη, τα οποία μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τη χοληστερόλη στο αίμα. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τα κορεσμένα λίπη (όπως το βούτυρο) με μονο- ή πολυ-ακόρεστα λιπαρά (όπως το αβοκάντο ή το ταχίνι) που είναι καλύτερα για υγεία της καρδιάς.

Ορισμένοι όμως πρέπει να προσέξουν λίγο παραπάνω!

Όσοι έχουν οικογενή υπερχοληστερολαιμία ή/και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ή έχουν καρδιαγγειακή νόσο, θα πρέπει να περιορίσουν τη χοληστερόλη της τροφής σε λιγότερο από 300 mg την ημέρα.

Στην περίπτωση της οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας, ανώτατος στόχος γίνονται τα 200 mg την ημέρα.

Μερικές τροφές που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά αλλά είναι υψηλά σε χοληστερόλη είναι: αυγά, οστρακοειδή, συκώτι, εντόσθια, αυγά, γαρίδες, καβούρι, αστακός, καλαμάρι, χταπόδι και σουπιές.

Πόσο μπορώ να καταναλώσω από τα υψηλά σε χοληστερόλη τρόφιμα;

1 μεγάλο αυγό240 mg
Χταπόδι (200 g)200 mg
Γαρίδες (100 g)200 mg
Καλαμάρια (100 g)233 mg
Σουπιές (80 g)280 mg
Συκώτι μοσχαρίσιο (50 g)296 mg

Εν ολίγοις, εάν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων με υψηλή χοληστερόλη που επιμένει, καλό θα ήταν να περιορίσετε και την κατανάλωση στα παρακάτω τρόφιμα. Φυσικά η κατανάλωση τους δεν απαγορεύεται.. ωστόσο φροντίστε να περιοριστείτε σε πολύ μικρή μερίδα.