Αθήνα - 2130440334 , Μέγαρα - 2296080269 | th.kardatou@gmail.com

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: πόσο υγιεινό είναι το εθνικό μας φαγητό;;

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: πόσο υγιεινό είναι το εθνικό μας φαγητό;;

Την επετειακή ημέρα της 25ης Μαρτίου όλη η Ελλάδα απολαμβάνει το πιο ευρέως γνωστό πιάτο, τον μπακαλιάρο σκορδαλιά. Όμως για ποιον λόγο έχουμε συνδέσει αυτό το πιάτο με αυτή την ημέρα και ποια είναι η θερμιδική και διατροφική του αξία;

  • Η ιστορία του πιάτου

Ο μπακαλιάρος πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα αρκετά χρόνια πριν (περίπου τον 15ο αιώνα) προερχόμενος από τους Άγγλους. Οι άνθρωποι τότε τον επέλεγαν λόγω της χαμηλής του τιμής και λόγω της εύκολης προσβασιμότητάς του σε σχέση με τα υπόλοιπα ψάρια. Ταυτόχρονα συνδέεται και με την νηστεία της Σαρακοστής που επιτρέπει μόνο αυτή την ημέρα και την Κυριακή των Βαΐων την κατανάλωση ψαριού.

  • Διατροφική αξία του πιάτου 

Ο μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (κυρίως A,D,K) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως Β12), πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ιχνοστοιχεία (κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο,  φώσφορο) και Ω-3 λιπαρά οξέα.

 

Λιποδιαλυτές βιταμίνες
Βιταμίνη Α = βοηθά στην καλή λειτουργία της όρασης των ματιών
Βιταμίνη D = βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, φωσφόρου και προστατεύει τα δόντια
Βιταμίνη Κ = βοηθά στην πήξη του αίματος
Βιταμίνη Β12 = προστατεύει το νευρικό, πεπτικό σύστημα

 

Ιχνοστοιχεία και λιπαρά οξέα

Κάλιο = σημαντικό για την ρύθμιση των καρδιακών παλμών
Ασβέστιο = συμμετέχει στο σχηματισμό οστών και δοντιών
Σίδηρος = συμμετέχει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων
Φώσφορος = απαραίτητος για την καλή λειτουργία των νεφρών, των οστών και των δοντιών
Ω-3 λιπαρά οξέα = βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, αυξάνουν τον μεταβολισμό, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

 

Το συγκεκριμένο πιάτο (μπακαλιάρος σκορδαλιά) μπορεί να είναι ένα αρκετά υγιεινό και θρεπτικό πιάτο ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του. Ο ψητός ή βραστός μπακαλιάρος αποδίδουν περίπου 150 θερμίδες ανά μερίδα (περίπου 112γρ), όμως αν τηγανιστεί οι θερμίδες και τα λιπαρά ανεβαίνουν και κυμαίνονται γύρω στις 380 θερμίδες και άνω ανάλογα και με το συστατικό με το οποίο τηγανίζεται (πχ. αλεύρι ή κουρκούτι). Η σκορδαλιά αποδίδει 90 θερμίδες και πάνω ανά κουταλιά σούπας (ανάλογα πάντα με τον τρόπο παρασκευής της).

Καλό θα ήταν, επομένως, αυτή τη γιορτινή μέρα να επιλέξετε να καταναλώσετε τον μπακαλιάρο ψητό ή βραστό με μια εποχιακή σαλάτα και το συνοδευτικό της σκορδαλιάς με μέτρο (το πολύ 2 κουταλιές σούπας). Αν ωστόσο δεν μπορείτε να αντισταθείτε και επιλέξετε τον τηγανητό μπακαλιάρο, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσετε γεμίζοντας το πιάτο σας με σαλάτα ή βραστά λαχανικά (τα παντζάρια ταιριάζουν τέλεια με το μπακαλιάρο και είναι πολύ θρεπτικά).

Χρόνια Πολλά!!


Ευχαριστούμε την κ. Βασιλική Σκέντζου, φοιτήτρια Διαιτολογίας του CCC University για τη συμβολή της στο άρθρο.