Χαρούπι, ο <<Γλυκός Χρυσός>>

Χαρούπι, ο

Τι είναι λοιπόν το χαρούπι;

Το χαρούπι είναι ένα αειθαλές και μακρόβιο δέντρο το οποίο βρίσκεται στις Νότιες χώρες του κόσμου όπως Αφρική και Μέση ανατολή. Το χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα σε περιόδους πολέμου όπου τα τρόφιμα ήταν λίγο δυσεύρετα ως γλυκαντικό. Επιπρόσθετα, είναι φανεί ότι βοηθά στην καταπολέμηση της δυσεντερίας, της δυσπεψίας και της διάρροιας.

Θρεπτική αξία χαρουπιού

Ο καρπός αυτός είναι πολύ πλούσιος σε υδατάνθρακες (76%), πρωτεΐνες (4%), αποτελεί πηγή βιταμινών Α και Β και ιχνοστοιχείων όπως είναι το κάλιο, ο φώσφορος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο κι ο χαλκός. Το χαρούπι είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο της σοκολάτας, αφού η γεύση του τη θυμίζει έντονα και ταυτόχρονα περιέχει λιγότερα από τα μισά της λιπαρά χωρίς να περιέχει καθόλου καφεΐνη.

Τα οφέλη του χαρουπιού στην υγεία

Τα βασικότερα οφέλη του χαρουπιού βασίζονται στην παρουσία των φυτικών ινών που περιέχει, οι οποίες συμβάλλουν:

  • Στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας
  • Στην ομαλή λειτουργία του εντέρου
  • Στην άμεση μείωση των συμπτώματα της οξείας διάρροιας
  • Στη θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας (δηλαδή μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα)
  • Στην καταπολέμηση του βήχα
  • Στην πρόληψη ή και στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε ασβέστιο.

Πως μπορείς όμως να καταναλώσεις το χαρούπι;

Το χαρούπι μπορούμε να το καταναλώσουμε ωμό, μαγειρεμένο, είτε σε οποιαδήποτε άλλη μορφή υγρή ή στερεή όπως φαίνεται στα παραδείγματα παρακάτω.

Στερεή μορφή :

  • Ντάκος χαρουπιού
  • Παξιμάδι χαρουπιού
  • Φρυγανιές χαρουπιού
  • Μακαρόνια με χαρούπι
  • Ψωμί
  • Μπισκότα
  • Κέικ

Υγρή μορφή:

  • Χαρουπόμελο
  • Σιρόπι χαρουπιού (καταπολεμά τον βήχα)
  • Ρόφημα χαρουπιού

Εύλογα, λοιπόν, το χαρούπι κατατάσσεται στις υπερτροφές μιας και προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό πληθώρα θρεπτικών σε μικρό όγκο. Είναι κατάλληλο για πολλές ομάδες του πληθυσμού, όπως vegans, άτομα με αυξημένες τιμές χοληστερόλης, άτομα που εμφανίζουν δυσκοιλιότητα ή άλλα εντερικά προβλήματα καθώς και για διαβητικούς. Ιδιαίτερα για τα διαβητικά άτομα το χαρούπι αποτελεί εναλλακτικό γλυκαντικό μέσο και δικαίως χαρακτηρίζεται σαν “υγιεινή” σοκολάτα.


Ευχαριστούμε την κ. Βασιλική Σκέντζου, φοιτήτρια Διαιτολογίας του CCC University για τη συμβολή της στο άρθρο.