Μύθοι και αλήθειες για το junk food

Μύθοι και αλήθειες για το junk food

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας οδηγεί πολύ συχνά στην κατανάλωση γευμάτων εκτός σπιτιού. Η συνήθεια αυτή μάλιστα φαίνεται να είναι όλο και πιο συχνή για τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων. Η έλλειψη χρόνου, σαν αποτέλεσμα των αυξημένων κοινωνικών ή επαγγελματικών υποχρεώσεων, μας ωθεί στην κατανάλωση έτοιμου και πρόχειρου φαγητού, μιας και αυτό είναι πιο εύκολο, γρήγορο, αλλά και γευστικό. Ποσό υγιεινό μπορεί να είναι όμως;; Παρακάτω δίνονται απαντήσεις σε ορισμένα ερωτήματα φημών που κυκλοφορούν περί junk food..

Το έτοιμο φαγητό μας παχαίνει: Αλήθεια
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Tμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Xαροκοπείου Πανεπιστημίου, βρέθηκε ότι τα άτομα που παραγγέλνουν περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα απ’ έξω, καταναλώνουν συνολικά περίπου 250 θερμίδες περισσότερες ημερησίως από εκείνους που καταναλώνουν σπιτικό φαγητό. Oι επιπλέον θερμίδες οφείλονται κυρίως στο αυξημένο ποσοστό λίπους που περιέχεται στα έτοιμα εδέσματα (για να είναι πιο εύγευστα και για να διατηρούνται περισσότερο). Tα ποσοστά του λίπους υπολογίζεται ότι φτάνουν μέχρι και 30% παραπάνω σε σύγκριση με αυτά που παρασκευάζονται στο σπίτι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με αυτή την τακτική κινδυνεύει κανείς να παίρνει μέχρι 1 κιλό περίπου το μήνα, δηλαδή έως και 12 κιλά το χρόνο.

Το junk food είναι εθιστικό: Αλήθεια
Τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχονται στο βούτυρο, τα κέικ, τα μπισκότα, τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα και το μπέικον, τα τυριά, τις κρέμες κι άλλα προϊόντα έχουν παρόμοια επίδραση στον εγκέφαλο με τα ναρκωτικά όπως υποστηρίζουν ερευνητές από τον Καναδά. Συγκεκριμένα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένοι τύποι λιπαρών ενισχύουν τη συμπεριφορά αναζήτησης ανταμοιβής, όπως ένας εξαρτημένος αναζητά την αύξηση της δόσης του με την πάροδο του χρόνου.

Το σουβλάκι δε χωράει σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους: Μύθος
Το «εθνικό» μας fast food είναι ίσως από τις καλύτερες επιλογές μας, αρκεί να μην το «παραφορτώσουμε». Ένα απλό καλαμάκι κοτόπουλο αποδίδει στον οργανισμό μας 130 θερμίδες, ενώ ένα χοιρινό 180. Φυσικά αν προτιμάτε το κλασσικό τυλιχτό σουβλάκι ζητήστε αλάδωτη πίτα (γλιτώνετε αμέσως πάνω από 100 θερμίδες), προτιμήστε τα καλαμάκια αντί για τον λιπαρό γύρο και επιλέξτε τζατζίκι αντί για άλλες σος.

Οι έτοιμες σαλάτες αποτελούν θρεπτικές επιλογές: Μύθος
Αν και η λέξη «σαλάτα» παραπέμπει σε κάτι υγιεινό, θα πρέπει να προσέχουμε κάποια σημεία, ώστε να μην μετατραπούν σε βόμβες θερμίδων (προσθέτοντας για παράδειγμα τυριά, μπέικον, κρουτόν, πολύ λάδι). Για παράδειγμα, η σαλάτα του Καίσαρα περιέχει περίπου 500 θερμίδες, του Σεφ 640, η κρητική 360, ενώ μία πιο σύνθετη σαλάτα με πράσινη βάση, κοτόπουλο, κρουτόν, παρμεζάνα, σος κλπ μπορεί να φτάσει τις 830 θερμίδες. Καλό είναι, λοιπόν, αντί για κρουτόν, μπέικον, τυριά και σως με βάση τη μαγιονέζα να προτιμάτε λαδόξυδο, κέτσαπ ή μουστάρδα. Μπορείτε να ζητήσετε τη σαλάτα σας χωρίς λάδι ή σως και να προσθέσετε μόνοι σας 1 κουταλιά της σούπας (1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο έχει σχεδόν 150 θερμίδες).

Η πίτσα «απαγορεύεται» σε ένα πρόγραμμα διατροφής: Μύθος
Έχετε αναρωτηθεί άραγε ποτέ γιατί στην Ιταλία, όπου «γεννήθηκε» η πίτσα, έχουν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας; Αν και βέβαια αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος, η αλήθεια είναι ότι η ιταλική πίτσα είναι τελείως διαφορετική από την ελληνική, όπως επίσης και ο τρόπος με τον οποίο την καταναλώνουν. Αντί λοιπόν να καταναλώσετε μια πίτσα σπέσιαλ με μπέικον και διάφορα αλλαντικά πλούσια σε λίπος και αλάτι, επιλέξτε μία πίτσα με λεπτή ζύμη και περιοριστείτε σε μια απλή γέμιση με τυρί και λαχανικά (όπως: μανιτάρια, πιπεριές, ντομάτα).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
“Μύθοι και αλήθειες στη διατροφή μας”, Παρασκευάς Παπαχρήστος (εκδόσεις medNutrition wellness)
http://www.webmd.com/diet/features/junk-food-facts