Αθήνα - 2130440334 , Μέγαρα - 2296080269 | th.kardatou@gmail.com

Να πάρω συμπλήρωμα βιατμίνης D;;

Να πάρω συμπλήρωμα βιατμίνης D;;

Γιατί είναι απαραίτητη η βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας σε κάθε ηλικιακή φάση. Τα παιδιά χάρη στη βιταμίνη D χτίζουν γερά οστά, μυς και δοντιά. Οι ενήλικες διατηρούν υγιή τα οστά τους, ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, τη νευρομυϊκή τους λειτουργία και προλαμβάνουν ενδεχομένως την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου και νευροεκφυλιστικών νόσων. Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνοναι χάρη στην πολύτιμη συμβολή της βιταμίνης D στην απορρόφηση του ασβεστίου. Όσο ασβέστιο και να “φάμε” δηλαδή, όταν εμφανίζουμε ανεπάρκεια βιταμίνης D, η απορρόφησή του δε γίνεται πλήρως.

Από πού παίρνουμε βιταμίνη D;

Το 90% της απαιτούμενης βιταμίνης D το παίρνουμε από τον ήλιο. Το παράδοξο, βέβαια, είναι ότι στην Ελλάδα παρά την ηλιοφάνεια που υπάρχει όλο το χρόνο, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (ποσοστό περίπου 50%) εμφανίζει έλλειψη της βιταμίνης αυτής. Λαμβάνοντας υπόψην ότι χρειάζονται περίπου 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο ημερησίως για να συνθέσει κανείς τη βιταμόνη D που χρειάζεται για να είναι καλά, καταλαβαίνουμε ότι οι Έλληνες είτε κλεινόμαστε στα σπίτια και στα γραφεία μας είτε “φοβόμαστε” τις βλαβερές ακτίνες του ήλιουμε αποτέλεσμα να χάνουμε και τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Ποιες τροφές μας δίνουν βιταμίνη D;

Φυσικά η πρόσληψη βιταμίνης D γίνεται και μέσω της τροφής (το υπόλοιπο 10%). Σημαντικότερες πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, τόνος, ρέγκα), ο κρόκος του αυγού, το βοδινό συκώτι και τα γαλακτικομικά.

Τελικά, να πάρω συμπλήρωμα βιταμίνης D;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ, αν δεν τρώτε συχνά ψάρια (κυρίως λιπαρά ψάρια) ή αν δε “φωτοσυνθέτετε” σχεδόν καθημερινά. Αυτή είναι η επιστημονική απάντηση με βάση τη βιβλιογραφία. Η δική μου σύσταση είναι να ΜΗΝ πάρετε, αλλά να εντάξετε μια ηλιόλουστη βόλτα 10-15 λεπτών ημερησίων έχοντας εκτεθιμένο το κεφάλι και τα χέρια σας. Ζούμε σε μια χώρα που αυτή η δυνατότητα μας χαρίζεται απλόχερα κι ακόμα και το πιο κοντινό μας μέρος μπορεί να είναι εξίσου όμορφο με μέρη που χαζεύουμε σε φωτογραφίες. Μην ξεχνάτε και ότι μια βόλτα που θα κάνετε μια ηλιόλουστη μέρα θα σας τονώσει, θα σας φτιάξει τη διάθεση και θα συμβάλει στη γενικότερη υγεία σας. Καλό είναι, επίσης, να εντάξετε και τα λιπαρά ψάρια στη διατροφή σας. Πέρα από τη βιατμίνη D, τα ω-3 λιπαρά που περιέχουν θα βελτιώσουν το λιπιδαιμικό σας προφίλ, τη διάθεσή σας και την πνευματική υγεία σας.

(Η φωτό είναι από μια ηλιόλουστη Κυριακή στον Άρειο Πάγο, το βράχο κάτω από την Ακρόπολη)