Αθήνα - 2130440334 , Μέγαρα - 2296080269 | th.kardatou@gmail.com

Νηστεία με παιδιά στο σπίτι; Πόσο εύκολο είναι να την ακολουθήσουν;

Νηστεία με παιδιά στο σπίτι; Πόσο εύκολο είναι να την ακολουθήσουν;

Πρώτα από όλα ας εξετάσουμε το θέμα της καταλληλότητας της νηστίσιμης διατροφής για τα παιδιά. Το γνωστό ρητό της εκκλησίας λέει “Ασθενής και ωδιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει”, που σημαίνει ότι “ο άρρωστος και η έγκυος γυναίκα δεν αμαρτάνουν εάν δεν νηστέψουν”, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες σε αυτές τις περιπτώσεις. Το ρητό βέβαια δεν αναφέρει τα παιδιά. Είναι, μήπως, παράλειψη της εκκλησίας ή μήπως η νηστίσιμη διατροφή είναι κατάλληλη και για τα παιδιά; 

Το ερώτημα αυτό απασχολεί αρκετούς γονείς οι οποίοι θέλουν να νηστέψουν αυτές τις ημέρες και αναρωτιούνται εάν είναι ασφαλές να προτρέψουν και το παιδί τους προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς να προκληθούν ανεπάρκειες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. 

Η καταλληλότητα της νηστίσιμης διατροφής για τα παιδιά

Η αλήθεια είναι ότι λόγω των ταχέων ρυθμών ανάπτυξης που χαρακτηρίζουν την παιδική ηλικία, μέχρι και τα 17 περίπου έτη, η ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και ιδίως σε πρωτεΐνη είναι αυξημένες. Φυσικά, οι πιο πλούσιες σε πρωτεΐνη τροφές είναι τα ζωικά τρόφιμα. Το πρόβλημα που ανακύπτει εδώ, λοιπόν, είναι η ικανοποίηση αυτών των υψηλών αναγκών.

Εάν το παιδί σας αγαπάει τα θαλασσινά, τα πράγματα από διατροφολογική σκοπιά είναι εύκολα! Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, θα συνδυάσετε χταπόδι ή γαρίδες με ρύζι, πατάτα ή ζυμαρικά, και με λαχανικά εποχής… και έχετε ένα τέλειο γεύμα για το παιδί σας!  Εάν πάλι υπάρχει δυσαρέσκεια με τα περισσότερα θαλασσινά, προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα πρωτεΐνης θα πρέπει τα όσπρια να γίνουν οι πρωταγωνιστές της νηστείας. Μουλιάστε τα καλά πριν το βράσιμο, και συνδυάστε τα με άφθονο λεμόνι ή ξίδι. Έτσι θα είναι εφικτή η ικανοποίηση των αναγκών του τόσο σε πρωτεΐνη όσο και σε αρκετά μέταλλα, όπως ψευδάργυρος και σίδηρος. Τα λαδερά, όπως τα φασολάκια, ο αρακάς, το μπριάμ, έχουν και αυτά τη θέση τους, αλλά καλό θα ήταν να παραμείνουν στη μία με δύο φορές ανά εβδομάδα! 

Πόσο εφικτή είναι η υιοθέτηση της νηστίσιμης διατροφής από τα παιδιά

Ίσως οι περισσότεροι γονείς να αποθαρρυνθήκατε διαβάζοντας ότι για ικανοποιούνται πλήρως οι ανάγκες του παιδιού θα πρέπει να δώσετε έμφαση στα όσπρια, σκεπτόμενοι την τελευταία φορά που κυνηγούσατε το παιδί σας με το κουτάλι για να φάει τις φακές του. Συνεχίστε να διαβάζετε λοιπόν, γιατί υπάρχουν αρκετοί τρόποι να κάνετε το παιδί σας να αγκαλιάσει την νηστίσιμη διατροφή!

Μπορείτε να διαλέξτε τις αγαπημένες συνταγές των παιδιών και να τις τροποποιήστε με μερικές «νηστίσιμες» αλλαγές. Για παράδειγμα, τα αγαπημένα μακαρόνια με κιμά μπορούν να γίνουν μακαρονάδα με κιμά σόγιας ή μακαρόνια οσπρίων με κόκκινη σάλτσα. Επιπλέον, αντί για τα κλασικά μπιφτέκια μπορείτε να ετοιμάσετε ρεβιθοκεφτέδες ή μπιφτέκια φακής.

Ανανεώστε το συνταγολόγιο σας! Για να μην κουραστούν τα παιδιά με τα κλασσικά όσπρια στη σουποειδή τους μορφή δοκιμάστε εναλλακτικούς τρόπους να τα προετοιμάσετε.

Δοκιμάστε ας πούμε να τα φουρνίσετε μετά το βράσιμο, για να έχετε μία πιο τραγανή εκδοχή τους. Αλέστε επίσης τα όσπρια που περίσσεψαν και φτιάξτε πρωτεινικές σάλτσες για να συνοδεύσετε τα ζυμαρικά.

Επιπλέον, προσπαθήστε να κινήσετε την περιέργεια των παιδιών να κάνοντας το μαγείρεμα διασκεδαστικό! Ζητήστε τους να επιλέξουν από μία γκάμα νηστίσιμων πρώτων υλών και έπειτα συνθέστε ένα γεύμα με αυτά ως βασικό συστατικό. Το πιο πιθανό είναι ότι το παιδί θα είναι δεκτικό στην κατανάλωση του γεύματος στο οποίο έχει βάλει το λιθαράκι του! 

Τί γίνεται όμως με το πρωινό και τα σνακ;

Και εδώ οι λύσεις είναι αρκετές αρκεί να υπάρχει φαντασία! Οι πιο εύκολες και πρακτικές επιλογές είναι δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα σόγιας ή ψωμί ολικής άλεσης με λίγο φυστικοβούτυρο και χυμό. Αντιστοίχως, στο σχολείο, το παιδί μπορεί να πάρει μαζί του φρούτα και ένα μουστοκούλουρο, ένα τοστ με μέλι και μπανάνα και λίγους ξηρούς καρπούς ή ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης μαζί με κάποιο φρούτο ή φυσικό χυμό.

Συμπέρασμα

Εν ολίγοις, μια καλά σχεδιασμένη διατροφή κατά την περίοδο της νηστείας μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες των παιδιών. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια αποτελεί η τη κατανάλωση των εν λόγω γευμάτων από τα παιδιά. Μιας και τα περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται με τα όσπρια οι παραπάνω συμβουλές είναι ένα καλό εργαλείο εάν θέλετε να τα μυήσετε στην νηστίσιμη διατροφή χωρίς η προσπάθεια αυτή να σας φέρει κούραση.

Ευχαριστούμε την Φωτεινή Αθανασοπούλου, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, για την συμβολή της στη συγγραφή του άρθρου.