Η αφυδάτωση είναι εξαιρετικά συχνή κατά τις καλοκαιρινές περιόδους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να συμπεριλάβετε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, καθώς και βότανα που βοηθούν το σώμα να διατηρήσει τα επίπεδα ενυδάτωσης, προστατεύοντας ταυτόχρονα την επιδερμίδα.
Ο έντονος καύσωνας έχει ήδη αρχίσει να πιάνει πολλές περιοχές της χώρας.. και η λαχτάρα για δροσιστικά φαγητά είναι φυσιολογική και αναμενόμενη! Αυτές τις ημέρες του χρόνου, θέλει ιδιαίτερη προσοχή και καλό προγραμματισμό των γευμάτων και σνακ της ημέρας ώστε να αποφύγετε τις ανθυγιεινές επιλογές και την αλόγιστη κατανάλωση σε αναψυκτικά του εμπορίου.
Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να σας προτείνει μερικές επιλογές τροφίμων που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, ευελπιστώτας ότι θα σας παροτρύνει να τα προμηθευτείτε και να μετατρέψετε στους πρωταγωνιστές των καλοκαιρινών σας γευμάτων.
Στραγγιστό γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά
Ιδανική επιλογή για το καλοκαίρι! Πρόκειται για ένα πλούσιο σε πρωτεΐνη τρόφιμο, το οποίο μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα σας, να σας δροσίσει και σας βοηθήσει να αποφύγετε τα πολύ πλούσια σε θερμίδες σνακ, όπως τα περισσότερα τυποποιημένο παγωτά. Περιέχει επίσης προβιοτικά, τα οποία θα διατηρήσουν υγιές το ευάλωτο από τον καύσωνα πεπτικό σας σύστημα.
Ιδέες: Οι επιλογές είναι αμέτρητες, αρκεί να υπάρχει φαντασία! Μπορεί να καταναλωθεί είτε σκέτο, είτε με μέλι και καρύδια, είτε μαζί με ψιλοκομμένα φρούτα, είτε να προστεθεί ως πρωτεϊνική βάση σε κάποιο smoothie.
Καρπούζι και πεπόνι
Το καρπούζι και το πεπόνι είναι τα πιο ζουμερά, δροσερά και ταυτόχρονα υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να προμηθευτείτε το καλοκαίρι. Η κατανάλωση τους έχει συσχετιστεί εμ μειωμένο κίνδυνο για αρκετά προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος, η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιακές παθήσεις. Το καρπούζι και το πεπόνι είναι επίσης καλά ανεκτά από το στομάχι, κάνοντας τα ιδανικό επιδόρπιο αμέσως μετά το φαγητό.
Ιδέες: Καταναλώστε τα σε φρουτοσαλάτες, ως επιδόρπιο μετά από το κυρίως γεύμα, ή προσθέστε λίγο πάγο και φτιάξτε δροσιστικές σπιτικές γρανίτες.
Ρόφημα με φυσικό χυμό λεμονιού
Τα λεμόνια έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά – με πρωταγωνιστή τη βιταμίνη C – που βοηθούν το σώμα μας να παραμένει φρέσκο και ενυδατωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η ανάμειξη μικρής ποσότητας χυμού λεμονιού με νερό είναι ένας καλός τρόμος για να αυξήσουμε την πρόσληψη της βιταμίνης C και ταυτόχρονα να σας αυξήσει το κίνητρο για παραπάνω κατανάλωση νερού, αντικαθιστώντας τα αναψυκτικά του εμπορίου
Ιδέες: Εκτός από στυμμένο χυμό λεμονιού, μπορείτε να προσθέσετε και κομματάκια από κάποιο φρούτο για έξτρα γεύση, ή ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη στέβια ώστε να του δώσει μία ωραία γλυκόξινη γεύση. Για ακόμη πιο έντονο αίσθημα φρεσκάδας, προσθέστε και μερικά φύλλα φρέσκιας μέντας στο ρόφημα!
Ντομάτα
Οι ντομάτες είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και το λυκοπένιο που είναι ευεργετικά για τη γενική υγεία αλλά και το δέρμα. Μάλιστα το λυκοπένιο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην προστασία του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και έτσι μας προσφέρει επιπλέον προστασία το καλοκαίρι.
Ιδέες: Μπορούν να καταναλωθούν ως βασικό συστατικό σε σαλάτες (όπως η χωριάτικη και η ταμπουλέ), σε σάντουιτς ή αραβικές πίτες, ή ακόμη και ως κρύες σούπες (όπως η ισπανική γκασπάτσο).
Αγγούρι
Τα αγγούρια αποτελούνται κατά 95% από νερό και ταυτόχρονα συνιστούν μια καλή πηγή καλίου και βιταμίνης Ε. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση τους βοηθάει στη διατήρηση καλών επιπέδων ενυδάτωσης στο σώμα και παρέχουν αντιοξειδωτική δράση.
Επιπλέον, τα αγγούρια αποτελούν μια καλή πηγή φυτικών ινών και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και στην διευκόλυνση της πέψης, καθώς οι αδιάλυτες φυτικές ίνες στο δέρμα του αγγουριού επιτρέπουν στην τροφή να διέλθει γρήγορα από το πεπτικό σύστημα.
Ιδέες: Εκτός από την προσθήκη τους στη χωριάτικη σαλάτα και στην ταμπουλέ, μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα σε sticks (συνοδευτικά με το τοστάκι σας) ή να το προσθέσετε και αυτά στο μπλέντερ για να φτιάξετε το τέλειο smoothie.
Μην ξεχνάτε…
Εκτός από την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, η αύξηση της πρόσληψη νερού τους καλοκαιρινούς μήνες επιβάλλεται για να αποφύγετε τους δυσάρεστους πονοκεφάλους λόγω ζέστης και αφυδάτωσης.
Να έχετε επίσης κατά νου, ότι τα ιδανικά επίπεδα πρόσληψης νερού διαφέρουν από άτομο σε άτομο, και εξαρτώνται τόσο από τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά του ατόμου, όσο και από τα επίπεδα εφίδρωσης του. Για να βρείτε τα ιδανικά επίπεδα πρόσληψης νερού μην ξεχάσετε να εξετάσετε διεξοδικά το θέμα αυτό με το διαιτολόγο σας!
Ευχαριστούμε την Φωτεινή Αθανασοπούλου, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, για την συμβολή της στη συγγραφή του άρθρου.