Αθήνα - 2130440334 , Μέγαρα - 2296080269 | th.kardatou@gmail.com

Crash test…στα πασχαλινά γλυκά !!

Crash test…στα πασχαλινά γλυκά !!

Το Πάσχα είναι μια ακόμη γιορτή μέσα στον χρόνο που τιμούμε ιδιαίτερα τα ελληνικά παραδοσιακά γλυκά (κουλουράκια, τσουρέκια κ.ά.), αλλά αρκετοί από εμάς δε γνωρίζουμε τη διατροφική τους αξία και πόσο μπορούν αυτά τα εδέσματα να μας “φορτώσουν” με περιττά κιλά.

Διατροφική αξία γλυκών

Τσουρέκι (απλό): Το τσουρέκι είναι ένα γλυκό που γίνεται με πολλές παραλλαγές στα συστατικά του, αλλά τα πιο βασικά για την παρασκευή του είναι το γάλα, τα αυγά , το αλεύρι, η μαγιά, το ξύσμα πορτοκαλιού και άλλα κατά περίπτωση. Ορισμένα συστατικά του είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, όπως το γάλα που μας παρέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και αποτελεί την πλουσιότερη πηγή ασβεστίου και φωσφόρου στον άνθρωπο. Το ίδιο και τα αυγά αποτελούν μιας υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Το βούτυρο, όμως, και η ζάχαρη που χρησιμοποιούνται επιβαρύνουν το τσουρέκι θερμιδικά.

Πασχαλινά κουλουράκια (απλά): Είναι ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά, αν και αυτό με τη σειρά του έχει πολλές παραλλαγές κατά την παρασκευή του. Τα κυριότερα υλικά του είναι  αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο, αυγά και γάλα. Το αλεύρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το ζωικό βούτυρο που συνήθως χρησιμοποιείται είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά. Αν, ωστόσο, αντικαταστήσουμε το βούτυρο με ελαιόλαδο προσλαμβάνουμε βιταμίνη Ε και πολλά αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σοκολατένιο αυγό: Το σοκολατένιο αυγό είναι πλούσιο σε ασβέστιο (αν πρόκειται για σοκολάτα γάλακτος) και μαγνήσιο. Και τα δύο αυτά στοιχεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών και των δοντιών. Επίσης, η σοκολάτα, μιας και το κύριο συστατικό της είναι το κακάο, είναι μια πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Τα τελευταία βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού μας.

ΓΛΥΚΑ ΘΕΡΜΙΔΕΣ (kcal) ΛΙΠΟΣ

(γρ.)

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

(mg)

Τσουρέκι απλό

(1 φέτα 50γρ)

193 6,2 50
Τσουρέκι με επικάλυψη σοκολάτας

(1 φέτα 50  γρ)

207 8,6 37
Κουλουράκια βουτύρου

(30γρ)

134 4,7 24
Κουλουράκια λαδιού

(30γρ)

139 5,7 20,8
Σοκολατένιο αυγό από μαύρη σοκολάτα

(100γρ)

525 29,2 9
Σοκολατένιο αυγό από σοκολάτα γάλακτος

(100γρ)

529 30,3 30

Ποιο γλυκό να προτιμήσω; 
Όπως φαίνεται και στον παραπάνω πίνακα, όλα τα πασχαλινά γλυκά είναι πλούσια σε λιπαρά, χοληστερόλη και σε θερμίδες, ιδιαίτερα αν καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα. Συνεπώς, καλό θα ήταν να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στην ποσότητα γλυκού που θα καταναλώσετε και να το εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο ως μέρος ενός γεύματος. Μπορείτε δηλαδή για πρωινό αντί για γάλα με δημητριακά να επιλέξετε γάλα με μια φέτα τσουρέκι. Αντίστοιχα θα μπορούσατε σαν ενδιάμεσο σνακ να καταναλώσετε αντί μπάρας δημητριακών ένα πασχαλινό κουλουράκι με τον καφέ σας. Έτσι δε θα στερηθείτε τις πασχαλινές λιχουδιές και δε θα χάσετε και τον έλεγχο του βάρους σας.

Καλές γιορτές!!


Ευχαριστούμε την κ. Βασιλική Σκέντζου, φοιτήτρια Διαιτολογίας του CCC University για τη συμβολή της στο άρθρο.