Τα προβιοτικά είναι ζωντανά στελέχη βακτηρίων και ζυμομυκήτων που είναι φιλικά προς τον οργανισμό μας και ζουν στο γαστρεντερικό μας σωλήνα. Τα πρεβιοτικά, πάλι, είναι ένας τύπος διαιτητικών ινών που αποτελούν τροφή για τα προβιοτικά που ζουν στο έντερο μας.
Συνδυαστικά, η κατανάλωση προβιοτικών και πρεβιοτικών υποστηρίζει το σώμα στην οικοδόμηση και διατήρηση μιας υγιούς αποικίας βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών, η οποία υποστηρίζει την υγεία του έντερου και βοηθά στην πέψη των τροφών.
Η σημασία της καλής υγείας του εντέρου
Το γαστρεντερικό μας σύστημα, συμπεριλμβανομένου του λεπτού και του παχέως εντέρου, είναι υγιές, όταν έχει περισσότερα καλά βακτήρια παρά επιβλαβή βακτήρια στις κοιλότητες του. Με την ύπαρξη ευνοϊκών αναλογίων μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου, το έντερο μπορεί να μας βοηθήσει να μεταβολίσουμε αποτελεσματικότερα τα τρόφιμα και να αφομοιώσουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Ταυτόχρονα, ένα υγιές έντερο με καλές αναλογίες μεταξύ των βακτηριδίων του είναι προστατευμένο από φλεγμονές και σπάνια μας δημιουργεί ενοχλήσεις όπως καούρα ή πρήξιμο. Ακόμη, τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η ενίσχυση των καλών βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να βοηθήσει και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος προστατεύοντας μας από την μετατόπιση τοξινών εντός της κυκλοφορίας του αίματος.
Ορισμένες μελέτες, ακόμη, δείχνουν ότι ένα υγιές έντερο μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία της καρδιάς, την ψυχική υγεία και τη λειτουργία των νεφρών.
Πηγές προβιοτικών
Προβιοτικά μπορούμε να προσλάβουμε είτε μέσω ορισμένων τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, είτε ως συμπλήρωμα διατροφής. Παραδείγματα τροφίμων που αποτελούν καλές πηγές προβιοτικών είναι:
- Γιαούρτι
- Κομπούχα
- Ξυνολάχανο
- Κεφίρ
- Τουρσιά
- Τέμπεχ
Πηγές πρεβιοτικών
Πρεβιοτικά μπορούμε να βρούμε σε συμπληρώματα διατροφής και σε ορισμένα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως:
- Σκόρδο
- Βρόμη
- Κρεμμύδια
- Μπανάνες
- Μήλα
- Χόρτα πικραλίδα
- Σπαράγγια
Πιθανές αντενδείξεις
Τα προβιοτικά είναι ασφαλή και ευεργετικά για την πλειοψηφία του πληθυσμού. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές μεμονομένες καταστάσεις στις οποίες μπορούν να επιφέρουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα η λήψη προβιοτικών χρειάζεται προσοχή σε άτομα με νόσο του Crohn και σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σε ανοσοκαταστολή.
Είναι καλύτερα τα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα πλούσια σε πρεβιοτικά και προβιοτικά;
Γενικά, ο καλύτερος τρόπος για να προσλάβουμε τα επιθυμητά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των προβιοτικών και των πρεβιοτικών, είναι μέσω της τροφής.
Συγκεκριμένα, μία δίαιτα που αποτελείται από ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση μας επιτρέπει να προσλαμβάνουμε καταναλώνουν επαρκή πρεβιοτικά και προβιοτικά χωρίς να χρειαζόμαστε τα συμπληρώματα.
Ωστόσο, εάν έχετε μια υποκείμενη πάθηση ή αντιμετωπίζεται κάποιο άλλο εμπόδιο στη λήψη προβιοτικών και πρεβιοτικών μέσω της τροφής, τα συμπληρώματα αποτελούν μια καλή εναλλακτική. Στην περίπτωση βέβαια που αποφασίσετε να στραφείτε σε κάποιο συμπλήρωμα, είναι απαραίτητο να το συζητήσετε με το γιατρό ή το διαιτολόγο σας και να εξετάσετε προσεκτικά τις επιλογές σας.
Ευχαριστούμε την Φωτεινή Αθανασοπούλου, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, για την συμβολή της στη συγγραφή του άρθρου.