Αθήνα - 2130440334 , Μέγαρα - 2296080269 | th.kardatou@gmail.com

Διατροφικός οδηγός για τις Xριστουγεννιάτικες εορτές

Διατροφικός οδηγός για τις Xριστουγεννιάτικες εορτές

Κύρια ανησυχία όσων ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής κατα τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών είναι να το πώς θα καταφέρουν να μην ενδώσουν στους γευστικούς πειρασμούς της περιόδου, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα πρόσληψη βάρους.

Η αλήθεια είναι ότι κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων μπορεί να απολαμβάνετε πιο λιπαρά φαγητά και περισσότερα γλυκά από ό,τι συνήθως, ωστόσο εάν αυτό γίνει στα πλαίσια της ατομικής σας μερίδας… δεν χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο πολύ για τα κιλά.

Παρακάτω σας παραθέτω 5 πρακτικές συμβουλές προκειμένου να μην στερηθείτε σε γεύσεις και ταυτόχρονα να διατηρήσετε τον έλεγχο.

Tip 1. Ναι στη γεύση, μέτρο στην ποσότητα

Μια καλή πρακτική είναι να μετριάσετε την ποσότητα και να επιλέγετε τα αγαπημένα σας φαγητά αντί να χρησιμοποιείτε τις γιορτές ως δικαιολογία για να καταναλώνετε ανθυγιεινά ή έτοιμα σνακ και γεύματα κάθε μέρα.

Με άλλα λόγια, δοκιμάστε από όλα αλλά περιοριστείτε σε μία μικρή ή έστω κανονική μερίδα! Έτσι ούτε θα προσβάλετε τον συγγενή/φίλο που σας τρατάρει, ούτε θα στερηθείτε σε γεύσεις!

Tip 2. Όχι στην παράλειψη γευμάτων

Επίσης, εάν πρόκειται να πάτε σε μια εκδήλωση το βράδυ, είναι σημαντικό να μην μείνετε νηστικοί όλη την ημέρα. 

Αν και μπορεί να πιστεύετε ότι η παράλειψη γευμάτων σημαίνει «εξοικονόμηση θερμίδων» για τα νόστιμα πιάτα στο βραδινό τραπέζι και αποφυγή της πρόσληψης βάρους… να ξέρετε ότι εν τέλει είναι πιο πιθανό να οδηγηθείτε σε υπερκατανάλωση αυτών των γευμάτων.

Tip 3. Έμφαση στα λαχανικά

Όσον αφορά την ώρα του φαγητού, μην ξεχνάτε το πιο σημαντικό…  έχει σημασία τι μπαίνει στο πιάτο.

Μιας και είμαι σίγουρη ότι τα λαχανικά με τη μορφή πρωτότυπων σαλατών δεν θα λείπουν από ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι, εάν ανησυχείτε για το βάρος σας προσθέστε στο πιάτο σας λαχανικά προτού ασχοληθείτε με τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Tip 4. Πιρούνι στο τραπέζι 

Δοκιμάστε να αφήνετε το πιρούνι σας ανάμεσα στις μπουκιές. Με αυτόν τον τρόπο το σώμα σας να έχει την ευκαιρία να επεξεργαστεί το φαγητό μιας και η διαδικασία της μάσησης γίνεται με αργό και σταθερό ρυθμό.

Μάλιστα, το να αφήνετε το πιρούνι κάτω, βοηθάει να απολαύσετε το φαγητό περισσότερο!

Tip 5. Ο κανόνας των 10 λεπτών

Όταν τελειώσετε το γεύμα σας, καλό είναι να αφήσετε το πιάτο σας άδειο για 10 λεπτά προτού πάρετε την απόφαση να συμπληρώστε με μερικά ακόμη εδέσματα. Με αυτόν τον τρόπο, δίνετε στο σώμα σας τον απαραίτητο χρόνο να χωνέψει και να καταλάβει αν πραγματικά πεινάτε ακόμα.

Να θυμάστε ότι ο εγκέφαλος σας χρειάζεται ορισμένο χρόνο ώστε να λάβει το μήνυμα.


Ευχαριστούμε την Φωτεινή Αθανασοπούλου, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, για την συμβολή της στη συγγραφή του άρθρου.