Αθήνα - 2130440334 , Μέγαρα - 2296080269 | th.kardatou@gmail.com

“-Γιαούρτι;” “-Πρόβειο παρακαλώ!”

“-Γιαούρτι;” “-Πρόβειο παρακαλώ!”

Γιαούρτι αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο, πλήρες ή μειωμένο σε λιπαρά, στραγγιστό ή παραδοσιακό, απλό ή με γεύση φρούτων… Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες κατηγορίες που συναντάμε στα ψυγεία των καταστημάτων και, κυριολεκτικά, δεν ξέρουμε τί να πρωτοδιαλέξουμε.

Το μόνο σίογυρο είναι ότι κανένα από τα παραπάνω δεν είναι απαραίτητα “καλή” ή “κακή” επιλογή. Το τί θα επιλέξει να καταναλώσει ο καθένας μας εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του (άτομα με αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα καλό είναι να αποφεύγουν προϊόντα πλούσια σε λιπαρά), τις γευστικές του προτιμήσεις και την ποσότητα τροφίμου που καταναλώνει.

Προσωπικά επιλέγω καθημερινά γιαούρτι μιας και το γάλα πλέον δεν το ανέχομαι. Στο γιαούρτι οι υδατάνθρακες του γάλακτος (λακτόζη) ζυμώνονται (δίνουν το γαλακτικό οξύ, που ευθύνεται και για τη χαρακτηριστική υπόξινη γεύση του γιαουρτιού), και έτσι, ως προϊόν ζύμωσης, το γιαούρτι είναι πιο εύπεπτο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη (δεν ανέχονται το γάλα) τις περισσότερες φορές μπορούν να καταναλώσουν ευκολότερα το γιαούρτι και να μη στερηθούν έτσι το ασβέστιο και το φώσφορο, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.

Όσον αφορά στο είδος, τον τελευταίο καιρό επιλέγω κυρίως πρόβειο (ή και κατσικίσιο) γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά- πλέον υπάρχει μεγάλη ποικιλία από γιαούρτια με λιπαρά από 2 έως 4%. Τα ζώα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τέτοιου είδους γάλακτος συνήθως είναι ελευθέρας βοσκής και δεν επιβαρύνονται με αντιοβιοτικά και ορμόνες όπως γίνεται πλέον με τις αγελάδες. Έτσι νιώθω ότι τρώω και κάτι πολύ φυσικό!

Μπορώ να τρώω γιαούρτι για πρωινό, σαν ενδιάμεσο σνακ και κάποιες φορές (όταν δεν πεινάω πολύ) για βραδινό. Σήμερα το έφαγα- όπως στη φωτό- για πρωινό με αποξηραμένα Cranberries και σπόρους τσία και πρόσθεσα μερικά έξτρα αμύγδαλα. Μου έδωσε ενέργεια να ξεκινήσω την ημέρα και με κράτησε χορτάτη μέχρι το μεσημέρι. Το συτήνω ανεπιφύλακτα! Εναλλακτικά δοκιμάστε το γιαούρτι σας με όποιο φρέσκο φρούτο εποχής προτιμάτε και μια χούφτα ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας.