Αν ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των ατόμων που αποφεύγουν τα ζυμαρικά από φόβο να μην παχύνουν, ήρθαν νέα επθιστηομικά δεδομένα που καταρρίπτουν αυτή την πεποίθηση.
Σύμφωνα με δεδομένα μελέτης 11 ετών σε Αμερικανικό πληθυσμό, οι άνθρωποι που τρώνε ζυμαρικά έχουν συνολικά πιο ποιοτική διατροφή σε σχέση με εκείνους που δεν τα εντάσσουν το διαιτολόγιό τους γιατί, όσοι τα προτιμούν, λαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων που ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του, όπως φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο και οι φυτικές ίνες. Όπως φάνηκε τα άτομα που τρώνε τακτικά ζυμαρικά έχουν χαμηλότερη ημερήσια πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετων σακχάρων συγκριτικά με εκείνους που τα αποφεύγουν.
Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο (βοηθά στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης), σελήνιο (ισχυρότατο αντιοξειδωτικό), ασβέστιο (ενδυνάμωση οστών), φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Θιαμίνη, Ριβοφλαβίνη, Νιασίνη, φολικό οξύ), ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο.
Συνεπώς, αν δώσουμε προσοχή στο γαρνίρισμα του πιάτου, τα ζυμαρικά μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ θρεπτικό γεύμα. Οι βαριές, λιπαρές σάλτσες με κρέμα γάλακτος, βούτυρο, αλλαντικά μπορούν να απογειώσουν θερμιδικά το γεύμα, κάνοντάς το πλούσιο σε λιπαρά και αλάτι. Αν, όμως, προσθέσουμε στα ζυμαρικά μια ελαφριά κόκκινη σάλτσα με λαχανικά και μια πηγή άπαχης πρωτεϊνης, όπως μοτσαρέλα, τόνος ή κοτόπουλο, θα έχουμε ένα πλήρες γεύμα χαμηλό σε λιπαρά που θα μας γεμίσει ενέργεια.
(Στη φωτο πένες με κόκκινη σάλτσα με μανιτάρια- μια εκδοχή ιδανική για όσους αυτές τις ημέρες ακολουθούν νηστεία!)