Διατροφή στο έλκος στομάχου

Διατροφή στο έλκος στομάχου

Τα έλκη στομάχου, επίσης γνωστά και ως πεπτικά, ή γαστρικά έλκη, είναι ανοικτές πληγές στην εσωτερική επένδυση του στομάχου. Λόγω της ποσότητας οξέος που υπάρχει στο στομάχι, όταν συμβαίνουν έλκη, είναι συχνά εξαιρετικά επώδυνα.

Αντιμετώπιση

Το έλκος στομάχου συχνά αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή που μειώνει ή εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου. Υπάρχουν, όμως, και φυσικές θεραπείες που μπορείτε να εφαρμόσετε, για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα ενός έλκους στο στομάχι και να το βοηθήσετε την στομαχική επιφάνεια να επουλωθεί.

Ποια συστατικά και τροφές να αποφεύγετε

Μερικές τροφές μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση των ελκών. Ανάμεσα σε αυτές ανήκουν τα λιπαρά, τα πικάντικα και τα όξινα τρόφιμα, τα οποία ενδέχεται να ερεθίσουν το στομάχι σας. Για να μειώσετε τα συμπτώματα στομαχικού πόνου λόγω του έλκους, καλό είναι να αποφύγετε:

  • Καφές. Ο καφές, είτε στις μορφές του με καφεΐνη είτε χωρίς καφεΐνη, διεγείρει την έκκριση οξέος και ενδέχεται να οξύνει τα συμπτώματα.
  • Καυτερές πιπεριές και μπαχαρικά. Παρότι τα μπαχαρικά (πχ. μαύρο πιπέρι, τσίλι σε σκόνη, κόκκινο πιπέρι) δεν έχει αποδειχθεί ότι οδηγούν στην ανάπτυξη πεπτικού έλκους, εάν βρίσκεστε σε θεραπεία για το πεπτικό έλκος καλό θα είναι να τα απόγετε διότι ενδέχεται να ερεθίσουν περεταίρω το στομάχι σας.
  • Λιπαρά τρόφιμα. Ανάμεσα τους βρίσκονται και τηγανιτά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Κόκκινα κρέατα.
  • Γάλα. Ενώ αρχικά η κατανάλωση γάλατος μπορεί να απαλύνει τον πόνο του έλκους. Μακροπρόθεσμα δεν θεωρείται ευεργετική για τα έλκη, καθότι εξαναγκάζει το στομάχι σας να παράγει περισσότερο οξύ.
  • Αλκοόλ. Εάν είχατε ποτέ hnagover, ξέρετε τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει στο στομάχι σας. Εκτός όμως από την δυσφορία, το αλκοόλ μπορεί επίσης να επιβραδύνει τον ρυθμό επούλωσης σε εγκατεστημένα έλκη.
  • Ανθρακούχα ποτά. Ενδέχεται να ερεθίσουν το στομάχι σας και χρήζουν προσοχής.
  • Εσπεριδοειδή. Όπως πορτοκάλι, λεμόνι. Ενδέχεται να ερεθίσουν το στομάχι σας και χρήζουν προσοχής.

Ποια συστατικά και τροφές να προτιμήσετε

Μια διατροφή με επίκεντρο τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης (δηλαδή πλούσια σε βιταμίνες) είναι καλή όχι μόνο για την γενικότερη προγαωγή της υγείας… αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα σας να επουλώσει το έλκος.

  • Πολυφαινόλες και φλαβονοειδή. Έρευνες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή (τα οποία υπάρχουν σε υπάρχουν σε πολλά φρούτα και λαχανικά) είναι ευεργετικά για το έλκος στομάχου. Μερικά τρόφιμα και ροφήματα πλούσια σε φλαβονοειδή περιλαμβάνουν: Σόγια, όσπρια, κόκκινα σταφύλια, λάχανο, μπρόκολο, μήλα, μούρα. Τρόφιμα πλούσια σε άλλες πολυφαινόλες περιλαμβάνουν: Αποξηραμένο δεντρολίβανο, ρίγανη, μαύρη σοκολάτα, μαύρες ελιές.
  • Τσάι, και ιδίως το πράσινο. Οι κατεχίνες (π.χ. η EGCG) σε ορισμένες ποικιλίες τσαγιού μπορεί να καταστείλουν τη γαστρίτιδα που προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μέσω αντιοξειδωτικών και αντιβακτηριακών δράσεων.
  • Μέλι. Το μέλι προσφέρει πολλά περισσότερα από γλυκιά γεύση. Ανάλογα με το φυτό, από το οποίο προέρχεται, το μέλι μπορεί να περιέχει έως και 200 στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών και άλλων αντιοξειδωτικών. Το μέλι είναι ένα ισχυρό αντιβακτηριακό και έχει αποδειχτεί, ότι αναστέλλει την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
  • Σκόρδο. Το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου. Αν δεν σας αρέσει η γεύση ή μυρωδιά που αφήνει στην αναπνοή μπορείτε να το πάρετε σε μορφή εκχυλίσματος ως συμπλήρωμα διατροφής. Προσοχή όμως… το σκόρδο έχει αντιπηκτική δράση στο αίμα, γι’ αυτό πριν το πάρετε ως συμπλήρωμα συμβουλευτείτε το γιατρό σας σε περίπτωση αιμορροφιλίας ή εάν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή, όπως βαρφαρίνη.
  • Προβιοτικά. Τα προβιοτικά (π.χ. Lactobacillus casei) παρεμβαίνουν στην προσκόλληση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στα επιθηλιακά κύτταρα και μειώνουν τις παρενέργειες της θεραπείας εκρίζωσης. Μάλιστα σε κλινικές μελέτες ο συνδυασμός της θεραπείας με προβιοτικά με ομεπραζόλη, αμοξικιλλίνη και κλαριθρομυκίνη σε παιδιά μολυσμένα από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού βελτίωσε σημαντικά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, σε σύγκριση με τη θεραπεία μόνο με φάρμακα.

Επιπλέον σημεία προσοχής

Η λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να επηρεάσει τη διατροφική κατάσταση και να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις που χρήζουν διόρθωσης με συμπληρωματική αγωγή. Συγκεκριμένα, η λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση της βιταμίνης C, της βιταμίνης Α, του σιδήρου, του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης Β12. 

Συνεπώς, συνδυαστικά με τη θεραπεία εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού ίσως χρειαστεί συμπλήρωμα για κάποιο από αυτά τα θρεπτικά συστατικά.