Αθήνα - 2130440334 , Μέγαρα - 2296080269 | th.kardatou@gmail.com

I love my coffee black as hell, strong as death, sweet as love…

I love my coffee black as hell, strong as death, sweet as love…

Ο καφές αποτελεί εδώ και δεκαετίες ένα από τα αγαπημένα ροφήματα των Ελλήνων (αν όχι το “πρώτο” στη λίστα των αγαπημένων), σε σημείο που οι Έλληνες εξάγουμε πλέον τη λεγόμενη “κουλτούρα καφέ”. Από ελληνικό, φίλτρου, στιγμιαίο μέχρι και εσπρέσο, οι περισσότεροι καταναλώνουμε καφέ από το πρωί για να “ανοίξει το μάτι”, αλλά και αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Παρότι στο παρελθόν παρεξηγημένο ρόφημα, πλέον έχει απενοχοποιηθεί και τα οφέλη του στην υγεία διαρκώς αυξάνονται. Βελτίωση της μνήμης, πρόληψη της κατάθλιψης, μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη και καρκίνου, ενίσχυση του μεταβολισμού καθώς και της σωματικής και πνευματικής απόδοσης είναι ορισμένα μόνο από αυτά.

Σε αυτό που θέλω, όμως, να σταθώ και να εστιάσω είναι στο πώς είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε τον καφέ μας. Στην καθημερινή μου συναναστροφή με όλους εσάς δέχομαι πολύ συχνά ερωτήσεις τύπου: “Ο καπουτσίνο παχαίνει;”, “Ο καφές συνδυάζεται με το γάλα;”, “Να προτιμώ ζάχαρη ή γλυκαντικά;”.

Ας ξεκινήσουμε από τη βάση ότι ο καφές από μόνος του είναι ένα ρόφημα με μηδενικές θερμίδες. Οπότε οι θερμίδες, τα λιπαρά, τα σάκχαρα που παίρνουμε από αυτόν προέρχονται από τα συστατικά που εμείς προσθέτουμε. Για κάθε κουταλάκι γλυκού λευκής ή καστανής ζάχαρης, φρουκτόζης, σιροπιού Αγαύης (ή άλλα παρόμοια) επιβαρύνουμε το ρόφημά μας με 20 θερμίδες, ενώ για κάθε μερίδα γάλακτος με 30 θερμίδες. Ο καπουτσίνο αποδίδει περίπου 160 θερμίδες (λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας γάλακτος), ενώ ο καπουτσίνο με σαντιγί περίπου 330 θερμίδες. Τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν επιβαρύνουν τα ροφήματά μας με επιπλέον θερμίδες.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το θερμιδικό φορτίο του καφέ μας μπορεί να κυμαίνεται από μηδενικό (στην περίπτωση του σκέτου καφέ) μέχρι 500-600 θερμίδες (αν φορτώσουμε τον καφέ μας με ζάχαρη, γάλα, σαντιγί, σιρόπι, μπισκότο, σοκολάτα, αλκοόλ και άλλα.. που σίγουρα μου διαφεύγουν!).

Συμπέρασμα;; Πιείτε τον καφέ σας όσο πιο σκέτο μπορείτε. Και να είστε σίγουροι ότι έτσι θα γεύεστε καλύτερα τη γεύση του καφέ και σιγά σιγά θα σας αρέσει όλο και περισσότερο (πιστέψτε με, είναι θέμα συνήθειας και μόνο!). Εγώ πίνω τον καφέ μου βαρύ (STRONG), χωρίς γάλα (BLACK) και προσθέτω ένα κουταλάκι μαύρη ζάχαρη (έτσι, για την ιδέα και μόνο..). Δοκιμάστε το και θα δείτε ότι θα λατρέψετε τον καφέ ακόμα περισσότερο, γιατί έτσι θα απολαμβάνετε περισσότερο τη γεύση του!!