Η αλήθεια είναι ότι με το πέρας των χρόνων όλο και περισσότερος κόσμος αποφασίζει να υιοθετήσει ένα χορτοφαγικό πρότυπο διατροφής ή απλώς να μειώσει την κατανάλωση των ζωικών προϊόντων. Βέβαια η μετάβαση στη χορτοφαγική διατροφή (και ιδίως στην αυστηρή χορτοφαγική διατροφή) δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Πολύς κόσμος τονίζει την προτίμηση του προς τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το τυρί ως το εμπόδιο για την υιοθέτηση ενός αυστηρά χορτοφαγικού τρόπου ζωής.
Καθώς όμως η επιστήμη αποκαλύπτει ότι η διατροφή που βασίζεται σε φυτικές τροφές μπορεί να υποστηρίξει ένα υγιές σώμα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν τη δύναμη να εγκαταλείψουν οριστικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Παράλληλα, στην αγορά γίνονται διαθέσιμες όλο και περισσότερες επιλογές φυτικών υποκατάστατων τυριού (ή αλλιώς vegan τυριών), καθιστώντας εύκολη και βολική την μετάβαση στο χορτοφαγικό πρότυπο διατροφής.
Πόσο πολλά γνωρίζουμε ωστόσο για την ποιότητα των φυτικών τυριών;
Η βιομηχανία τροφίμων έχει κάνει αρκετά μεγάλα βήματα στην παρασκευή των φυτικών προϊόντων που προσομοιάζουν στα κλασσικά τυροκομικά προϊόντα, δίνοντας σε αυτά τη λιωμένη, ελαστική υφή και πλούσια γεύση που θα περιμέναμε να δούμε σε ένα κλασσικό τυρί. Τα προιόντα αυτά παρασκευάζονται συνήθως από ξηρούς καρπούς, σπόρους ή σόγια, και συνεπώς δεν είναι μεταξύ τους θρεπτικώς ισάξια.
Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, που πρέπει να προσέξετε είναι οι πρώτες ύλες που έχουν χρησιμοποιηθεί. Πολλά από αυτά παρασκευάζονται με πρώτη ύλη το έλαιο καρύδας, καθιστώντας τα εν τέλει πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά… και άρα όχι και τόσο θρεπτική επιλογή. Ενώ βέβαια υπάρχει υπάρχει διχογνωμία σχετικά με την επίδραση του ελαίου καρύδας στον οργανισμό, στο τέλος της ημέρας εξακολουθεί να είναι ένα κορεσμένο λιπαρό, οπότε προσέξτε πόσο καταναλώνετε!
Μία ακόμη παγίδα αποτελεί η χαμηλή (ακόμη και μηδενική) περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εάν στο κυρίως γεύμα σας (πχ. μαζί με τα φασολάκια) επιλέξετε να αντικαταστήσετε το κλασσικό τυρί με κάποιο vegan τυρί, υπάρχει ο κίνδυνος το γεύμα σας να υπολείπεται σε πρωτεΐνη, και εν τέλει να δυσκολέψει την επίτευξη των ημερήσιων αναγκών σας σε αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό.
Υπάρχουν βέβαια και αρκετές καλές επιλογές! Ορισμένα είδη vegan τυριών είναι εμπλουτισμένα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που συνήθως εκλείπουν στην αυστηρή χορτοφαγική διατροφή, όπως η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη D.
Να θυμάστε, η χορτοφαγική διατροφή βασίζεται στην αύξηση των φυσικών τροφίμων ολικής άλεσης και στην μείωση των επεξεργασμένων προϊόντων.
Ποιές είναι λοιπόν οι καλύτερες επιλογές;
Εάν ο στόχος σας είναι να αυξήσετε την πρωτεΐνη στο γεύμα σας, αντί να ψάχνετε προιόντα που πλασάρονται ως φυτικό τυρί, θα ήταν καλύτερο να στραφείτε σε πιο απλά προϊόντα που από τη φύση τους είναι πλούσια σε πρωτεΐνη όπως το τόφου. Μάλιστα στην αγορά μπορείτε να το βρείτε σε αρκετές παραλλαγές: σκέτο, καπνιστό, με μυρωδικά.
Εάν πάλι λαχταράτε την λιωμένη υφή του ζεστού τυριού, τότε καλό θα ήταν να κάνετε ένα κόπο παραπάνω και να διαβάσετε τις ετικέτες διεξοδικά. Αντί λοιπόν να υποκύψετε στον πειρασμό να πιάσετε το πρώτο vegan τυρί που θα δείτε σε ένα ράφι, ελέγξτε πρώτα την περιεκτικότητα του στα παραπάνω συστατικά, και να επιλέξετε αυτό με τα λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, την περισσότερη πρωτεΐνη, και τα υψηλότερα επίπεδα εμπλουτισμού με τη βιταμίνη Β12 και τη βιταμίνη D. Ένας απλός τρόπος να κάνετε την πρώτη διαλογή είναι να επιλέξετε μεταξύ των vegan τυριών που έχουν ως βάση αμύγδαλα, κάσιους, μακαντέμια ή πεκάν, και όχι αυτά που έχουν ως βάση την καρύδα.
Να θυμάστε, η χορτοφαγική διατροφή βασίζεται στην αύξηση των φυσικών τροφίμων ολικής άλεσης και στην μείωση των επεξεργασμένων προϊόντων!
Ευχαριστούμε την Φωτεινή Αθανασοπούλου, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, για την συμβολή της στη συγγραφή του άρθρου.